Nieuws

Het reisdagboek van Lianne (deel 2)

En daar is hij dan: deel 2 van het reisdagboek van Lianne! Leest u mee? Afgelopen november reisde zij samen met een groep ondernemers af naar India om daar de projecten van Stichting Sampark te bezichtigen, een bezoek te brengen aan de bedrijven van Venture Group én om cultuur te snuiven in dit bijzondere land.

De wekker loopt weer vroeg af vandaag. Om kwart voor acht vertrekken we richting de Taj Mahal. Mét een heel enthousiaste gids. Hij vertelt vol passie het verhaal rondom dit wereldwonder. De tijd vliegt voorbij! Snel weer terug in de bus. Anderen kruipen achterin een tuktuk. Sanjay (V-Access) heeft ondertussen lunch geregeld en we eten wat onderweg. We reizen naar Budaun, naar het beste hotel van de stad. Voor Indiase begrippen is dit alsnog niet erg luxe. Het lijkt erop dat we de enige gasten zijn, want we hebben de eetzaal voor onszelf. ’s Avonds spelen we samen spelletjes en kletsen we wat na.


Voordat we naar de eerste Samparkschool vertrekken, gaat het brandalarm af in het hotel. De meest simpele oplossing wordt toegepast: de batterijen worden eruit gehaald. Bij het avondeten is deze situatie onveranderd… We vertrekken naar de eerste school in Kundanpur te Islamnagar. Daar worden we heel enthousiast ontvangen. En ook weer een tikka en een bloemenkrans als welkomstritueel. We mogen rondkijken op het terrein in de klaslokalen. Daarna gaan de kinderen in de rij staan en worden er verschillende toespraakjes gehouden. Als we een rondje in het dorp gaan kijken worden we weer geconfronteerd met het feit dat Nederland zo anders is. We vervolgen ons programma: op weg naar Ambiapur in Bilsi. Ook bij deze school worden we vol blijdschap ontvangen. We hebben snoep voor de kinderen meegebracht. Dat viel natuurlijk in de smaak! Na de lunch in de bus vervolgen we de route naar Sahaswan in Ghadia. Iedereen geniet, ontmoet kinderen en leraren en dompelt zich onder in de schooldag van de Samparkkinderen. Hier mogen we prijzen uitdelen aan de beste leerlingen van de school. We mogen niet vertrekken zonder dat we toeschouwer zijn geweest van een spel op het plein. Al kijkend komen we erachter wat de spelregels zijn. ‘Mister Harry’ mag iemand aanwijzen om mee te doen en aangezien Ajay er erg goed in schijnt te zijn, wordt hij uitgekozen. Het beste team wordt beloond met een geldprijs! Na bewogen dag met veel indrukken vertrekken we terug naar het hotel.


Vandaag bezoeken we de vierde school in Khukdi. Deze school is in aanbouw en enkele dorpsbewoners hebben hun ruimte beschikbaar gesteld om de kinderen toch onderwijs te kunnen blijven geven. De bewoners zijn erg vereerd dat we een bezoek aan hen brengen. We ontmoeten de kinderen en gaan daarna kijken bij het bouwproject. Daar worden we feestelijk ontvangen! Er staat wat te drinken en verschillende hapjes voor ons klaar. Op de bouw gaat het er wel heel anders aan toe als dat wij in Europa gewend zijn. We kijken onze ogen uit! Na ons bezoek stappen we weer voor een rit van 7,5 uur in de bus op weg naar Delhi. Rond 19.00 uur zijn we op plek van bestemming en hebben we een gezellige avond met lekker eten en drinken in Cybercity.

Gisteravond hebben we het laat gemaakt, dus vandaag vertrekken we pas om half elf. Kavita van V-Access gaat met ons mee. We bezoeken de Spicemarket in Old Delhi. Wat een belevenis! De bus kan niet dichtbij de markt komen, dus we laten ons het laatste stukje vervoeren met de tuktuk. De Spicemarket past precies in de reeks van bijzondere ervaringen van deze week. De geuren, kleuren en mensen, schitterend om te zien! Doordat ons reukvermogen zo wordt geprikkeld gaan we er spontaan van niezen. We stappen weer in de tuktuk naar de bus en gaan op weg naar de slums. Daar komen we als eerst aan op de plek waar de Samparkcursussen voor jongvolwassenen worden gegeven. Er zijn drie klassen aan het werk, die allemaal even enthousiast op ons reageren. Ze zijn zo ontzettend blij dat ze deze cursussen kunnen volgen. Hiermee kunnen ze uiteindelijk een baan vinden. Jasper laat nog een paar mooie vlechten in zijn haar maken door de dames van de opleiding tot schoonheidsspecialiste. We lopen een rondje door de slums en hebben daarna nog de tijd om te winkelen in shopping center de DLF Promenade. Onze reis zit er al bijna weer op…

Onze laatste dag is aangebroken! Om tien uur vertrekken we weer met de bus, Kavita is er vandaag ook weer bij. We gaan naar het Ghandi house, waar we kunnen zien hoe hij heeft geleefd en de plek waar hij is neergeschoten. Rond twaalf uur willen we weer vertrekken, maar er blijkt een belangrijk persoon door de straat te komen. Lopend moeten we richting de bus die een straat verderop staat. We gaan de bus uit bij het parlementsgebouw en de India gate. Naast dat we zelf fotograferen, worden wij ook op de foto gezet! Dat is overigens niet de eerste keer, want wij, als Nederlanders, zijn voor mensen uit India ook een bezienswaardigheid. Als laatst gaan we nog naar Connaught place om te winkelen en een lokale markt te bezoeken. Eenmaal terug in het hotel frissen we ons op om ons klaar te maken voor de terugreis. We sluiten met het voltallige management van V-Access de reis af met een heerlijk diner. Twaalf uur ’s nachts is het dan zover: we zetten weer voet in het vliegtuig terug naar huis. Wat een week! We hebben zoveel nieuwe dingen gezien, geroken, gehoord, meegemaakt, beleefd, gevoeld. In twee woorden: bijzonder en indrukwekkend. India heeft een onuitwisbare indruk op ons achtergelaten.

Heeft u het eerste gedeelte van de ondernemersreis ook gelezen? Deel één van deze bijzondere reis leest u hier >